Rabu, 28 Julai 2010

Keindahan Air Terjun Dabong!


Bermula di bandar Kuala Krai, Sungai Cruise bergerak ke hulu melalui hutan hujan jalan dara ke bandar Dabong. Apabila anda melewati hutan tropika abadi dan sejumlah komuniti sungai, rahsia hutan perlahan-lahan akan mendedahkan diri kepada anda.

Anda boleh melihat sekilas satwa liar hutan pemalu. Kingfishers, helang dan burung enggang di mana-mana, bersama-sama dengan pelbagai jenis monyet. Gajah diketahui mendiami daerah ini juga ...

Key
Sebuah topi, tabir surya, bug repellant dan sebotol air adalah suatu keharusan petualangan ini kerana anda akan menghabiskan sebahagian besar hari di luar rumah.

Dengan Bus
Bus Muat Nombor 5 yang meninggalkan terminal Kota Bahru pada pukul 7.45 setiap pagi untuk Kuala Krai. Pada Kuala Krai, mengambil perahu yang meninggalkan pukul 10.00 WIB untuk Dabong. Ini adalah naik perahu 2-jam. Perahu kembali ke Kuala Krai daun Dabong di 03:15.Isnin, 26 Julai 2010

Tempoyak


Tempoyak diperbuat daripada isi durian. Isi durian ini diasingkan daripada bijinya dan di simpan di dalam bekas tertutup untuk beberapa hari sebelum di makan sebagai tempoyak. Tempoyak biasanya tidak di makan begitu sahaja tetapi selalunya di buat sambal atau dimasukkan ke dalam masakan seperti gulai tempoyak ikan patin atau pais ikan tempoyak. Tempoyak sangat popular di negeri Pahang dan Perak, malah di bandar Temerloh, Pahang sendiri gulai ikan patin masak tempoyak sangat popular dan mendapat sambutan dari dalam dan luar negeri.

Cara memasak

Terdapat pelbagai jenis cara masakan menggunakan tempoyak ini di antara yang sangat popular ialah gulai tempoyak. Gulai ini biasa dimasak bersama ikan; antara ikan-ikan yang sesuai digulai bersama tempoyak ialah ikan patin,ikan baung & ikan jelawat ia juga boleh dimasak bersama ayam bergantung kepada selera masing-masing. Selain itu tempoyak juga boleh di buat sambal tumis ikan bilis, pais tempoyak (ikan yang dibakar bersama tempoyak), sambal tempoyak (tempoyak yang digaul bersama cili padi kemudian digoreng).

Ahad, 25 Julai 2010

Budu Makanan Wajib Orang Kelantan!!
Budu atau sos ikan bilis ialah sejenis pekasam yang dibuat menggunakan ikan bilis. Ia merupakan makanan tradisional yang terkenal di Malaysia dan dipasarkan di Kelantan, Terengganu dan Selatan Thailand. Budu diproses daripada ikan bilis yang diperam sehingga hancur. Ia biasanya dihasilkan oleh syarikat-syarikat perusahaan kecil dan dijual di kedai dalam pembungkusan botol.

Budu boleh dihidangkan begitu sahaja atau dicampurkan dengan bahan makanan lain seperti lada, mempelam dan air perahan limau nipis.

Budu yang berasal dari negeri sebelah pantai timur Malaysia ini mendapat perhatian dan menjadi kajian para ahli pemakanan berkhasiat Jepun, Amerika Syarikat, Australia, New Zealand dan Jerman. Penemuan baru-baru ini membuktikan kandungan budu memiliki glutathione sebagai bahan antioksidan, mengeluarkan sisa toxic dan meningkatkan daya tahan tubuh (immune) yang dapat memerangi pelbagai penyakit merbahaya dan menghalang kanser. Kenyataan ini bagaikan satu kejutan bagi golongan yang selama ini memperlekehkan kewujudan budu yang dianggap makan "kuno".

Budu didapati berpotensi untuk melawan radikal bebas dan dipercayai mampu menghalang proses penuaan dan mencegah terjadinya penyakit degeneratif seperti aterosklerosis, koroner jantung, penyakit kencing manis, kanser dan selainnya pada peringkat lebih awal. Kajian mendalam juga mendapati budu turut mengandungi zat antibakteria penyebab cirit (diarrhoea), penurunan kolestrol darah, pencegah penyakit jantung dan hipertensi.

Budu memiliki zat gizi yang lebih mudah dicerna, diserap dan dimanfaatkan oleh tubuh berbanding jenis protein yang lain. Khasiat budu yang diproses dari ikan bilis yang diperam terbukti mampu mengatasi masalah kanak-kanak yang menderita penyakit diarrhoea kronik akibat kurang zat pada tubuh. Dengan pengambilan budu sebagai makanan sampingan, ia mampu menggalakkan pertumbuhan berat badan bagi golongan yang menderita penyakit diarrhoea kronik ini serta menyembuhkannya dalam waktu singkat.

Ia juga dapat mempertingkatkan IQ kepada sesiapa yang memakannya, kerana ia merangsangkan sel-sel otak dan akan memperkukuhkan ikatan di antara neuron-neuron serta menguatkan neuron-neuron yang lemah.[1] Pemakanan budu turut bertindak membantutkan pertumbuhan bakteria raffinosa dan stokiosa, penyebab utama gejala flatulensi dan masalah kembung perut bagi kanak-kanak dan orang dewasa. 2 kelompok vitamin yang terdapat pada budu iaitu, vitamin larut air (vitamin B kompleks) dan vitamin larut lemak (vitamin A, D, E dan K).

Budu merupakan sumber vitamin B yang paling banyak menyumbang kepada pecahan lain seperti vitamin B1 (thiamin), vitamin B2 (riboflavin), asid pantotenat, asid niasin, vitamin B6 dan vitamin B12 (sianokobalamin). Secara saintifik, budu merupakan penyumbang utama vitamin B12 yang dihasilkan oleh bakteria klebsiella pneumoniae dan Citrobacter frundiin - yang mana vitamin B12 ini tidak dimiliki dari mana-mana sumber makanan laut, ikan-ikan dan daging-daging lain. vitamin B12 ini perlu untuk pembentukan sel darah merah, di mana kekurangan vitaman ini mengakibatkan terjadinya penyakit anemia perisiosa (pucat), sakit perut dan berat badan menurun.

Kadar vitamin B12 dalam budu adalah di antara 1.5 sehingga 6.3 mikrogram per 100 gram bagi setiap satu hidangan atau 2 sudu besar. Jumlah ini jauh lebih cukup untuk keperluan badan manusia dalam sehari. Dengan adanya vitamin B12 para pengamal diet (jaga badan) tidak perlu lagi merasa khuatir akan kekurangan vitamin B12 di dalam badan.

Selain pembekal kepada protein yang tinggi, ia turut mengandungi mineral makro dan mikro dalam jumlah yang cukup. Jumlah mineral zat besi, kalsium dan magnesium adalah sebanyak 9, 39, 2, 87 dan 8.05 mg bagi setiap 100 gram budu. Budu juga mengandungi zat antioksidan dalam bentuk isoflavon.

Seperti halnya vitamin C, vitamin E dan karotenoid, isoflavon juga merupakan antioksidan yang sangat diperlukan oleh tubuh untuk menghentikan reaksi pembentukan radikal bebas. Radikal bebas merupakan atom atau molekul yang mempunyai satu atau lebih elektron yang tidak berpasangan, sehingga menjadi sangat aktif hingga menyebabkan ketumbuhan tumor, kanser, penuaan dan kematian sel. Radikal bebas didapati berpunca dari makan seharian yang dimakan dan juga dari reaksi yang terjadi di dalam tubuh. Adanya antioksidan di dalam budu akan mencegah pembentukan radikal bebas tersebut.[2]

Kebiasaannya di dalam apa jua jenis ikan terdapat 3 jenis isoflavon unsur antioksidan iaitu daidzein, glisitein dan genistien. Pada budu, di samping 2 jenis unsur ini, terdapat juga antioksidan faktor 11 (6, 7, 4 trihidroksi isoflavon) yang mempunyai sifat antioksidan paling kuat dibandingkan isoflavon dalam ikan-ikan lain.

Penelitian yang dilakukan di Universiti North Carolina, Amerika Syarikat menemukan bahawa unsur genestein dan phytoestrogen yang terdapat pada budu terbukti dapat mencegah penyakit kanser, proses penuaan dan barah payu dara.

Penyakit jantung koroner (PJK) merupakan salah satu bentuk kelainan pembuluh darah koroner akibat penumpuan lemak di dalam dinding pembuluh darah iaitu satu keadaan yang disebut aterosklerosis. Ini mungkin disebabkan oleh faktor usia, pemakanan, jantina dan keturunan. Manakala faktor dimodifikasi adalah peningkatan kadar lipida darah (hiperkolestrolemia), hipertensi, obesiti, stress dan kurang aktiviti lasak. Pemakanan budu yang mempunyai sifat hipokolesterolemik (menurunkan lemak darah) seperti kandungan protein, serta makanan, niasin, vitamin E, karotenoid dan kalsium. Satu ujikaji rambang yang dijalankan, mendapati pengambilan budu sebanyak 150 gm sehari selama 2 minggu dapat menurunkan kadar kolestrol ke tahap luar dari jangkaan.

Selain dari sumber protein yang berkualiti tinggi, budu turut dikenali sebagai sumber serat (dietary fiber) yang baik. Kandungan serat di dalam budu mampu mencapai di antara 8 hingga 10% bagi setiap 100 gm. Ia menyumbangkan kepada 30% dari jumlah serat yang dianjurkan oleh National Cancer Research.

Berbanding serat di dalam ikan-ikan atau sumber protein lain, serat pada budu lebih mudah untuk dicernakan, kerana ia telah disepara cerana oleh bakteria. Dari apa yang dinyatakan ini jelas sekali bahawa khasiat serta kebaikan sepiring budu yang dimakan bersama hidangan nasi pagi, tengahari dan malam melampau jangkauan yang anda fikirkan. Budu seumpama cecair pelbagai vitamin yang memenuhi segala keperluan untuk tubuh badan.

Selasa, 20 Julai 2010

Cahaya Bulan Beach / Pantai Cahaya Bulan (PCB)


Sebelumnya dikenali sebagai Pantai Passionate Love or Pantai Cinta berahi, ini adalah posting gambar kad pantai. Nama itu kemudian diubah menjadi nama saat ini, yang bermaksud "Moonlight Beach". Ini stretch pasir berkilauan indah mungkin pantai paling terkenal Kelanian. Its hangat pasir keemasan dan biru kristal air di tengah-tengah pohon palem tinggi dan anggun mendorong pertama untuk hanya berbaring di pasir dan berjemur di bawah sinar matahari. Dibatasi oleh ayunan casuarinas dan pohon kelapa, menyediakan tempat yang ideal untuk berkelah, berkhemah dan relaksasi. Ini merupakan tempat yang sempurna untuk dunia-lelah.

Cahaya Bulan Beach / Pantai Cahaya Bulan (PCB)

Pantai ini membentang sekitar 1.2km. Cahaya Bulan Pantai jelas merupakan suatu penarik croud selama akhir pekan, popular di kalangan tempatan untuk mandi di bawah matahari dan menghargai ketenangan yang ditawarkan oleh keindahan alam pantai Pantai Timur. Kelimpahan kedai seni dan budaya menghiasi jalan menuju Cahaya Bulan Pantai menambah pesona dan keindahan hamparan pantai ini.

Cahaya Bulan Beach / Pantai Cahaya Bulan (PCB)

Pengunjung boleh berhenti di multitute kedai artifat sementara lewat beberapa desa indah dan menemui beberapa warisan Kelantan kaya, termasuk batik cetak, songket, layang-layang dan kerajinan tembaga-tooled. Jangan ragu untuk mampir dan mempunyai tangan-on untuk memahami teknikal pengeluaran seperti artifak rumit kerana sebahagian besar outlet menyambut pengunjung.

Isnin, 19 Julai 2010

Pengkalan Kubor


Tepat di sempadan Thailand, Pengkalan kubor adalah pemeriksaan imigrasi titik kecil yang digunakan untuk laluan kembali ke Thailand. Pada siang hari, sebuah feri kereta besar (50 sen untuk pejalan kaki) melintasi sungai ke Tak Bai sibuk di Thailand.

Ini adalah zon bebas cukai, sehingga belanja yang baik jika anda tahu bagaimana menawar - barang elektronik, barang rumah tangga, dan pakaian adalah item yang popular. Jalan dari Kota Bharu melewati beberapa desa paling tradisional di Kelantan.

Sabtu, 17 Julai 2010

Rantau Panjang Tempat Membeli Belah yang Wajib Dilawati!!


Rantau Panjang adalah sebuah bandar di Kelantan, Malaysia. Ini adalah sempadan utama persimpangan antara Malaysia dan Thailand untuk Pantai Timur Malaysia. Bandar di sisi Thailand melintasi Sungai Golok yang membentuk batas antara kedua-dua negara adalah Sungai Golok.

Bandar ini memiliki pusat membeli-belah tidak bea di mana anda dapat mencari barang-barang elektronik, rokok dan pakaian.

Rantau Panjang adalah sebuah jalan besar persimpangan antara Malaysia dan Thailand. Untuk keperluan visa untuk memasuki Malaysia, sila lihat Malaysia | Masuk bahagian.

Jalan
Rantau Panjang adalah sekitar 40 kilometer dari Kota Bharu, ibukota negara bagian Kelantan. Jalan antara Kota Baru Rantau Panjang dan berjalan melalui Pasir Mas. Rantau Panjang dan Sungai Kolok dihubungkan oleh "pendek Harmony Jambatan" di atas Sungai Golok. Lihat di bawah bahagian untuk butiran.

Bus
Bus No 29 dikendalikan oleh Syarikat Kenderaan Melayu Kelantan (SKMK) (yang dimiliki oleh pemilik yang sama seperti transnational [1], maka nama di bus), membentang antara Rantau Panjang dan Kota Bharu setiap setengah jam dan pergi melalui Pasir Mas . perjalanan memakan waktu sekitar satu jam.

Tidak ada bas lintas-sempadan ke dalam atau dari Thailand.

Untuk naik bas anda harus berdiri selain mainroad dan tahan dengan tanda tangan.

Bus berangkat dari townsqaure ini, (lihat tidur) dan kos RM4.50

Teksi
Bersama teksi juga boleh berjalan di antara Rantau Panjang dan Kota Bharu serta tujuan lain di Kelantan, atau bahkan lebih banyak. Menetapkan kadar sebelum mendapatkan masuk lagi, teksi tidak menyeberangi sempadan ke Thailand.

Kereta
Meskipun ada rel kereta api yang menghubungkan Rantau Panjang dan Pasir Mas mana menyertai barisan utama Pantai Timur, ada perkhidmatan kereta penumpang tidak ada. Stesen terdekat adalah Pasir Mas pada apa yang dikenali sebagai Jungle Kereta Api. bandar ini dapat dicapai dengan bis atau taksi.

Ke / dari Thailand
Jambatan link Rantau Panjang dan Sungai Kolok. Imigresen Malaysia adalah tepat di tengah bandar sebelum jambatan. Kebanyakan orang tanpa pengangkutan mereka sendiri berjalan menyeberangi sempadan. Lihat Sungai Kolok laman untuk sambungan ke destinasi di Thailand.

Rantau Panjang cukup kecil untuk ditutupi dengan berjalan kaki. Stesen bas terletak sekitar 100 meter dari kompleks imigresen Malaysia.

Tidak banyak yang bisa dilihat di bandar. Jika batas mempesona anda, berjalan-jalan ke Sungai Golok berhampiran stesen bas dan teksi (berjalan di antara deretan kedai). Anda akan betul-betul di sempadan antara Malaysia dan Thailand dan anda akan dapat melihat berapa banyak orang, dan barang (beras dari Thailand, barangan dari Malaysia), melintasi sempadan tanpa adanya imigrasi dan kastam. Semua ini terjadi di bawah pengawasan (baik, mereka perlu menutup satu mata untuk hal ini terjadi) dari para penjaga sempadan. Jika anda tidak berasal dari daerah tersebut, disarankan TIDAK untuk keluar atau masuk ke Malaysia sedemikian rupa.

Untuk mendapatkan beberapa Ringit hanya berjalan ke alun-alun kota (lihat 'tidur') dan ada banyak tersedia atm's.

AMARAN PERJALANAN JANGAN telah dikeluarkan oleh beberapa kedutaan asing mengenai bahagian selatan Thailand, khususnya Yala, Pattani, Narathiwat dan Songkhla kerana attack.valid pengganas pada Mac 2008.

Jika anda berjalan melewati kantor imigrasi anda harus mengambil belok kanan untuk memasuki bandar. Terus berjalan sehingga anda mencapai alun-alun. Pada saat makan malam ada stals ada dan penginapan juga di alun-alun ini, minta sahaja. bilik single RM15 dan RM25 bilik dobel. Tidak mewah tapi bersih.

Khamis, 15 Julai 2010

Pasar Besar Siti Khatijah yang Menarik dan Murah!!


Nama asal Pasar Besar Siti Khadijah ialah Pasar Besar Buluh Kubu. Walau bagaimanapun iainya telah ditukar namanya kepada nama ini oleh Menteri Besar Kelantan iaitu Y.A.B Tuan Guru Dato Nik Abdul Aziz Bin Nik Mat sebagai tanda penghormatan kepada kaum Hawa, memandangkan majoriti peniaganya terdiri daripada golongan wanita.Satu pemandangan yang unik di pasar-pasar di Kelantan ialah peniaganya yang rata-rata terdiri daripada kaum wanita yang terkenal dengan minat berniaga.

Pasar ini mempunyai empat tingkat dan berbentuk segi lapan. Tingkat bawah dikhususkan untuk barangan basah seperti ikan, sayur-sayuran, ayam dan sebagainya.


Tingkat satu pula diperuntukan kepada makanan kering seperti serunding, iaitu sejenis makanan Kelantan yang sangat terkenal. Juga terdapat ayam percik, ikan percik, nasi kerabu, nasi berlaut, nasi dagang, laksam dan somtam merupakan antara makanan yang paling tersohor bagi rakyat negeri Kelantan.

Kuih tradisional Kelantan seperti tahi itik, akok, jala mas, buah tanjung, serabe, tepung pelita dan pelbagai lagi kuih lain yang juga dijual di sini.Manakala tingkat 2 dan 3, untuk barangan bukan makanan. Setiap pagi ia merupakan nadi penggerak utama aktiviti perniagaan bandar Kota Bharu. Yang paling menarik ialah sebahagian besar dari peniaga di pasar ini terdiri dari kaum wanita kelantan sesuai dengan namanya. Pasar Besar Siti Khadijah, nama asalnya Pasar Buluh Kubu.

Nama Siti Khadijah diambil bersempena nama isteri Nabi Muhammad SAW yang juga merupakan seorang peniaga wanita yang berjaya. Gabungan warna-warni, aroma dan suasana hingar-bingar mengambarkan kepelbagaian barangan yang diniagakan. Berbagai jenis barangan ada dijual diantaranya makanan, sayur-sayuran, ikan, ayam, pakaian, rempah-ratus, barangan kraftangan tembaga dan perak dan banyak lagi.

Pasar ini beroperasi seawal jam 6.00 pagi hingga 7.00 petang. Semua peniaga akan menghentikan segala urusan jual beli setelah masuk waktu sembahyang selama 15 minit. Ini bagi membolehkan semua pengunjung dan peniaga menunaikan solat.


sumber

Taman Negara Kuala Koh Gua Musang
Taman Negara Kuala Koh merupakan satu-satunya pintu masuk rasmi di negeri Kelantan untuk ke Taman Negara. Terletak di hujung ladang kelapa sawit, Kuala Koh agak unik jika hendak dibandingkan dengan Taman Negara Kuala Tahan. Kuala Koh terletak bertentangan dengan Sungai Lebir dan Sungai Koh. Taman Negara Kuala Koh merupakan sebahagian daripada Taman Negara Semenanjung yang meliputi 4343 km persegi di mana termasuk negeri Kelantan, Terengganu dan Pahang. Ia merupakan rumah kepada pelbagai spesis flora dan fauna yang unik.
Info Pelawat :

Permit Dan Lesen
Setiap pelancong mesti mendapatkan permit masuk dengan harga RM1.00 seorang. Harga lesen memancing ialah RM10.00 setiap satu dan lesen kamera ialah RM5.00 setiap satu.

Penginapan
Sejak Februari 2006, penginapan, makanan dan aktiviti kini di bawah pengurusan pihak swasta. Terdapat syele, asrama dan juga tapak perkhemahan untuk bermalam di sana.
Untuk maklumat lanjut, sila hubungi :

Pejabat PERHILITAN
Jajahan Gua Musang
Wisma Persekutuan
18300 Gua Musang
Kelantan
Tel/Faks : 09-912 2940

Taman Negara Kelantan, Kuala Koh
18300 Gua Musang, Kelantan
Tel : 09-928 2952 begin_of_the_skype_highlighting 09-928 2952 end_of_the_skype_highlighting


sumber

Jumaat, 9 Julai 2010

Air Terjun Jeram Linang di Machang Kelantan

Air Terjun Jeram Linang di Machang Kelantan

Salah satu lokasi riadah yang menarik untuk dikunjungi di Kelantan ialah Air terjun Jeram Linang, Machang. Ia merupakan Air Terjun terawal dimajukan di Negeri Kelantan. Lokasinya terletak di dalam Hutan Simpan Ulu Sat, Machang.

Untuk pergi ke Air Terjun Jeram Linang anda boleh pergi dengan kenderaan sendiri dan juga kenderaan awam. Jarak dari bandar Pasir Puteh ialah 20 km, manakala 22 km dari bandar Machang, dan perlu melalui jalan lebuhraya Machang-Pasir Puteh.

Pihak kerajaan telah menyediakan kemudahan di Air Terjun ini seperti Tandas Awam, Wakaf Rehat, Musalla, Restoran dan Tempat Letak Kereta. Pengunjung Air Terjun Jeram Linang ini boleh melakukan aktiviti Jungle Trekking dan mandi-manda di tempat ini. Kawasan perkhemahan juga disediakan.

Dengan persekitaran yang bersih dan nyaman, Jeram Linang merupakan lokasi yang boleh anda fikirkan apabila anda singgah di negeri yang juga dikenali dengan nama negeri Cik Siti Wan Kembang ini. Bagi rakyat negeri ini, Air Terjun Jeram Linang merupakan antara destinasi yang dikunjungi untuk mengisi masa lapang di hujung minggu.

sumber

Khamis, 8 Julai 2010

Air Terjun Di Kelantan


Air Terjun

PASIR PUTEH

Air Terjun Jeram Linang


Sesuai untuk berkelah, berenang dan juga trekking

Air Terjun Jeram Pasu
Sesuai untuk berkelah, berenang dan juga bercamping


KUALA KRAI

Air Terjun Lata Berangin
Sesuai untuk berkelah dan berenang

Air Terjun Lata Rek

GUA MUSANG

Air Terjun Stong
Air Terjun yang tertinggi di Asia Tenggara

Rabu, 7 Julai 2010

Pantai- pantai yang Indah Di Kelantan

Assalamualaikum..
Sudah semestinya, pada musim perayaan seperti ini, pasti ramai diantara kita yang mengambil peluang keemasan ini untuk bercuti bersama keluarga. Tidak kira sama ada bercuti di dalam dan juga diluar negara, motif utamanya sudah semestinya untuk merehatkan minda serta mencari kebebasan dan berkongsi saat-saat gembira dengan ahli keluarga.

Namun begitu, sebelum pergi melancong, satu perkara yang perlu di titik beratkan ialah
perancangan untuk melancong. Perancangan yang teratur menjadikan pelancongan anda lebih seronok dan juga mudah. Merancang pelancongan ini termasuklah merancang tempat-tempat menarik untuk dilawati, tempat penginapan, tempat makan yang lazat dan famous, dan banyak lagi.

Kali ini mari kita sama-sama melihat kepada merancang tempat menarik untuk melancong.

PANTAI

PANTAI CAHAYA BULAN (BEACH OF MOONLIGHT)
Formerly known as Beach of Passionate Love, this is one of the most popular spots for some refreshing coconut water and local snacks while enjoying the sea breeze. The route to the beach is dotted with thriving cottage industries. Watch batil and songket textiles being made or get yourself a beautiful pareo or scarf. Wau or the giant kite is another popular item found here. Many comfortable chalets are available at the beach.


PANTAI SERI TUJUH (BEACH OF SEVEN LAGOONS)

Located in the Tumpat district close to the Thai border, this pristine beach is sheltered by the longest lagoon in Malaysia. Home to the annual International Kita Festival, the beach has a variety of food and drink stalls as well as public amenities.


PANTAI SABAK

As well as being a rendezvous for fishing boats, Sabak Beach boasts fine golden sands fringed by coconut palms. It is a perfect spot to picnic and relax while observing the return of the fishing boats. Gentle waves lap the shore while the water is warm and clear.


PANTAI IRAMA (BEACH OF MELODY)

Approximately 30km south of the capital in the Bachok district, Pantai Irama offers choice picnic spots and eating stalls. It is reputed to be one of the most beautiful beaches along the East Coast.


PANTAI BISIKAN BAYU (BEACH OF THE WHISPERING BREEZE)

About 50km from Kota Bharu in the Pasir Puteh district, both north and south of the village of Semerak, the gentle breezes rustle the casuarina needles producing a hushed sound. Surfing can be good at certain times of the year, and wind surfers will find excellent sports.

Senarai Hotel Di KelantanAssalamualaikum..
Sudah semestinya, pada musim perayaan seperti ini, pasti ramai diantara kita yang mengambil peluang keemasan ini untuk bercuti bersama keluarga. Tidak kira sama ada bercuti di dalam dan juga diluar negara, motif utamanya sudah semestinya untuk merehatkan minda serta mencari kebebasan dan berkongsi saat-saat gembira dengan ahli keluarga.

Namun begitu, sebelum pergi melancong, satu perkara yang perlu di titik beratkan ialah
perancangan untuk melancong. Perancangan yang teratur menjadikan pelancongan anda lebih seronok dan juga mudah. Merancang pelancongan ini termasuklah merancang tempat-tempat menarik untuk dilawati, tempat penginapan, tempat makan yang lazat dan famous, dan banyak lagi.

Kali ini mari kita sama-sama melihat kepada merancang tempat penginapan untuk melancong.

Senarai Hotel di Kelantan

KOTA BHARU

1. ANNA LODGE
B3, Wisma Hadee, Lot 2056, Jalan Raja Perempuan Zainab 2, Kubang Kerian,
16150 Kota Bharu, Kelantan.
Tel : 09 - 765 3939
Room : 21
Rates : RM 20 - RM 69
Facilities :
 • Water Heater
 • Tv
 • Air-Cond


2. HOTEL ANDA
2529-A, Jalan Kebun Sultan,
15350 Kota Bharu, Kelantan.
Tel : 09 - 747 7600
Fax : 09 - 747 6500
Room : 30
Rates : RM 35 - RM 80
Facilities :
 • Water Heater
 • Tv
 • Telephone
 • Fax Machine
 • Internet
 • Air Cond
 • Laundry


3. HOTEL ANSAR GARDEN
Jalan Dato' Pati,
15000 Kota Bharu, Kelantan.
Tel : 09 - 747 4000
Fax : 09 - 746 1150
Room : 38
Rates : RM 110 - RM 180
Facilities :
 • Water Heater
 • Tv
 • Telephone
 • Fax Machine
 • Internet
 • Air Cond
 • Laundry
 • Radio
 • Conference Hall


4. HOTEL AZAM
1872 - A&B, Jalan Padang Garong,
15000 Kota Bharu, Kelantan.
Tel : 09 - 747 0508
Fax : 09 - 747 0576
Room : 32
Rates : RM 80 - RM 110
Facilities :
 • Water Heater
 • Tv
 • Telephone
 • Fax Machine
 • Internet
 • Air Cond
 • Laundry


5. BAHTERA LODGE
S/29, Lot 1084-G, Jalan Tengku Ahmad Panglima,
15300 Kota Bharu, Kelantan.
Tel : 09 - 743 9754
Room : 13
Rates : RM 40 - RM 90
Facilities :
 • Water Heater
 • Tv
 • Cyber Internet
 • Air Cond


6. HOTEL BARU
1972-1973 - B, Jalan Dato Pati,
15000 Kota Bharu, Kelantan.
Tel : 09 - 747 3232
Fax : 09 - 745 3227
Room : 17
Rates : RM 35 - RM 80
Facilities :
 • Water Heater
 • Tv
 • Telephone
 • Air Cond
7. HOTEL DANI
2529-A, Jalan Kebun Sultan,
15350 Kota Bharu, Kelantan.
Tel : 09 - 748 6790
Fax : 09 - 746 1784
Room : 36
Rates : RM 45 - RM 120
Facilities :
 • Water Heater
 • Tv
 • Telephone
 • Fax Machine
 • Air Cond


8. HOTEL DYNASTY INN
2885 -D&E, Jalan Sultanah Zainab,
15050 Kota Bharu, Kelantan.
Tel : 09 - 747 3000
Fax : 09 - 747 3111
Room : 47
Rates : RM 110 - RM 160
Facilities :
 • Water Heater
 • Satellite Tv
 • Telephone
 • Hot / Cold Water
 • Coffee Maker
 • Conference Hall
 • Credit Card Facility
 • Car Rent
 • Courier
 • Free Parking


9. HOTEL E&E
173, Sri Cemerlang, Seksyen 27,
15350 Kota Bharu, Kelantan.
Tel : 09 - 747 5990
Fax : 09 - 747 5968
Room : 51
Rates : RM 40 - RM 70
Facilities :
 • Water Heater
 • Tv
 • Telephone
 • Air Cond


9. HOTEL FLORA PLACE
Lot 202, Jalan Kebun Sultan,
15350 Kota Bharu, Kelantan.
Tel : 09 - 747 7888
Fax : 09 - 747 2688
Room : 20
Rates : RM 100 - RM 200
Facilities :
 • Water Heater
 • Tv
 • Telephone
 • Fax Machine
 • Internet
 • Conference Hall
 • Air Cond
 • Laundry
10. HOTEL GELAM EMAS
Hadapan Hospital Universiti Sains Malaysia, PT 1538, Tingkat 1&2,
Jalan Persiaran KK06, Bandar Baru Kubang Kerian,
15150 Kota Bharu, Kelantan.
Tel : 09 - 764 9270
Fax : 09 - 744 9271
Room : 16
Rates : RM 49 - RM 79
Facilities :
 • Water Heater
 • Tv
 • Air-Cond


11. HOTEL GRAND RIVERVIEW
Section 9, Jalan Post Office Lama,
15000 Kota Bharu, Kelantan.
Tel : 09 - 743 9988
Fax : 09 - 743 8883
Website : www.grh.com.my
Room : 232
Rates : RM 190 - RM 650
Facilities :
 • IDD Telephone
 • Fridge
 • Karaoke
 • Laundry & Dry Cleaning
 • Hot Cold Running Water
 • Coffee House
 • Satellite TV
 • Swimming Pool
 • ASTRO Tv
 • TV Vision 4


12. IMPIANA MOTEL
Lot 816, Hadapan Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM), Kubang Kerian,
16150 Kota Bharu, Kelantan.
Tel : 09 - 765 1961
Fax : 09 - 765 1961
Room : 14
Rates : RM 39 - RM 79
Facilities :
 • Water Heater
 • Tv
 • Fax Machine
 • Internet
 • Air Cond
 • Iron


13. IMPIANA MOTEL 2
Lot PT 1617, Tingkat 1&2,
Hadapan Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM), Kubang Kerian,
16150 Kota Bharu, Kelantan.
Tel : 09 - 764 0032
Room : 14
Rates : RM 49 - RM 69
Facilities :
 • Water Heater
 • Tv
 • Internet
 • Air Cond


14. HOTEL INDAH
Lot 236 A&B, Jalan Tengku Besar,
15000 Kota Bharu, Kelantan.
Tel : 09 - 748 5081
Fax : 09 - 747 8081
Room : 50
Rates : RM 50 - RM 95
Facilities :
 • Air Cond
 • Tv
 • Hot Cold Running Water
 • Bath Tube
 • Shower
 • Restaurant


15. HOTEL JUITA INN
Pt 60-64, Jalan Pintu Pong,
15000 Kota Bharu, Kelantan.
Tel : 09 - 744 6888
Fax : 09 - 744 5777
Room : 67
Rates : RM 78 - RM 360
Facilities :
 • Water Heater
 • Tv
 • Telephone
 • Machine Fax
 • Conference Hall
 • Air Cond
 • Laundry
 • Traditional/Western/Chinese Food
16. K&K INN
Lot 753, Jalan Dusun Raja, Kebun Sultan,
15350 Kota Bharu, Kelantan.
Tel : 09 - 743 9069
Room : 17
Rates : RM 40 - RM 65
Facilities :
 • Water Heater
 • Tv
 • Air-Cond


17. HOTEL KAMI
No. 204, Jalan Sultan Yahya Petra,
15000 Kota Bharu, Kelantan.
Tel : 09 - 743 2299
Fax : 09 - 744 6977
Room : 25
Rates : RM 30 - RM 60
Facilities :
 • Air Cond
 • Shower
 • Car Park


18. HOTEL KB MUTIARA INN
Pt 269, Seksyen 27, Jalan Sri Cemerlang,
15000 Kota Bharu, Kelantan.
Tel : 09 - 747 9888
Fax : 09 - 747 4004
Room : 31
Rates : RM 55 - RM 160
Facilities :
 • Tv
 • Air Cond
 • Mini Bar


19. KB TRAVELLER'S INN
03-F, Taman Bahagia, Jalan Pekeliling,
15300 Kota Bharu, Kelantan.
Tel : 09 - 747 5925
Fax : 09 - 747 5925
Room : 16
Rates : RM 40 - RM 100
Facilities :
 • Water Heater
 • Tv
 • Air Cond


20. KENCANA LODGE
Lot Pt 316-324, Seksyen 27, Jalan Sri Cemerlang,
15300 Kota Bharu, Kelantan.
Tel : 09 - 747 7222 & 09 - 747 3139
Fax : 09 - 744 0181
Room : 49
Rates : RM 48.50 - RM 55
Facilities :
 • Air Cond
 • Telephone
 • Tv
 • Safety Deposit Box
 • Hot Cold Running Water
 • Shower


21. HOTEL MERRY
No. 6011, Jalan Hamzah,
15050 Kota Bharu, Kelantan.
Tel : 09 - 748 4366
Fax : 09 - 748 4366
Room : 13
Rates : RM 30 - RM 75
Facilities :
 • Air Cond
 • Shower
22. ROSE GARDEN INN
4273-G, Jalan Kebun Sultan,
15000 Kota Bharu, Kelantan.
Tel : 09 - 746 2504
Fax : 09 - 747 2504
Room : 14
Rates : RM 50 - RM 70
Facilities :
 • Water Heater
 • Tv
 • Fax Machine
 • Internet
 • Air Cond
 • Laundry
 • ASTRO Tv
 • Catering


23. ROYAL GUEST HOUSE
Lot 440-443 & Lot 448-452, Jalan Hilir Kota,
15300 Kota Bharu, Kelantan.
Tel : 09 - 743 0008
Fax : 09 - 743 0088
Room : 45
Rates : RM 89 - RM 199
Facilities :
 • Water Heater
 • Tv
 • Telephone
 • Internet
 • Air Cond
 • Conference Hall


24. HOTEL SABRINA COURT
Lot 171-181, Jalan Padang Garong,
15000 Kota Bharu, Kelantan.
Tel : 09 - 744 7944 & 09 - 744 7966
Fax : 09 - 744 7955
Room : 60
Rates : RM 29 - RM 109
Facilities :
 • Air Cond
 • Tv
 • Water Heater
 • Telephone
 • Fax Machine
 • Laundry


25. HOTEL SELESA
No. 2863-C, Jalan Sultanah Zainab,
15000 Kota Bharu, Kelantan.
Tel : 09 - 744 8129 & 09 - 748 5710
Room : 38
Rates : RM 40 - RM 60
Facilities :
 • Bath Tube
 • Tv
 • Air Cond
 • Shower


26. SELESA DAMAI INN
5337-B, KM 2, Jalan Sultan Yahya Petra,
16150 Kota Bharu, Kelantan.
Tel : 013 - 922 9475 & 013 - 940 7143 & 09 - 743 9475
Room : 15
Rates : RM 20 - RM 90
Facilities :
 • Air Cond
 • Tv
 • Shower
 • Near To The Town
 • Toilet In Bedroom
 • Low Vacation Package
 • Low Monthly For Room Rent


27. HOTEL SENTOSA
No. 3180-A, Jalan Sultan Ibrahim,
15050 Kota Bharu, Kelantan.
Tel : 09 - 744 3200
Fax : 09 - 744 3292
Room : 16
Rates : RM 60 - RM 120
Facilities :
 • Shower
 • Tv
 • Air Cond
 • Restaurant
 • Parking Lot

BACHOK
1. IRAMA INN 1
Lot 104, Depan Padang Istiadat, Jalan Masjid,
16300 Bachok, Kelantan.
Tel : 09 - 778 9011
Room : 10
Rates : RM 55 - RM 170
Facilities :
 • Refleksology Stuff
 • Tv
 • Air-Cond


2. IRAMA INN 2
Lot 1204, Belakang Bank BCB,
16300 Bachok, Kelantan.
Tel : 09 - 778 9567
Room : 25
Rates : RM 105 - RM 350
Facilities :
 • Air Cond
 • Tv
 • PA System
 • Hall
 • Canteen
 • Swimming Pool

PASIR PUTEH
HOTEL MAR
Jalan Pasir Puteh,
16800 Pasir Puteh, Kelantan.
Tel : 09 - 786 6871
Fax : 09 - 786 4870
Room : 13
Rates : RM 35 - RM 70
Facilities :
 • Air Cond
 • Tv
 • Toilet

GUA MUSANG
:: FULLY INN
75, Jalan Pekan Lama,
18300 Gua Musang, Kelantan.
Tel : 09 - 912 3311, 09 - 912 3366 & 09 - 912 3399
Fax : 09 - 912 3322
Room : 39
Rates : RM 90 - RM 300
Facilities :
 • Restaurant
 • Tv
 • Air-Cond
 • IDD Telephone
 • ASTRO Tv
 • In-House Movie
 • Karaoke
 • Function Room
 • Internet


:: KESEDAR INN
Kesedar Inn Sdn. Bhd, Jalan Kesedar Inn,
18300 Gua Musang, Kelantan.
Tel : 09 - 912 1229 & 09 - 912 1491
Fax : 09 - 912 2131
Room : 67
Rates : RM 65 - RM 207
Facilities :
 • Tv
 • ASTRO Tv
 • Air Cond
 • IDD Telephone
 • Wifi Hotspot
 • Restaurant


:: HOTEL USAHA
Lot 187, Jalan Pulai,
18300 Gua Musang, Kelantan.
Tel : 09 - 912 4003
Fax : 09 - 912 4002
Room : 24
Rates : RM 40 - RM 100
Facilities :
 • Near To The Town
 • Air Cond
 • IDD Telephone
 • Color Tv
 • ASTRO Tv
 • Restaurant
 • Hall
 • Traditional Massage Services


:: HOTEL EVERGREEN
No. 57, Jalan Besar,
18300 Gua Musang, Kelantan.
Tel : 09 - 912 2273
Room : 25
Rates : RM 32 - RM 70
Facilities :
 • Air Cond
 • Tv


:: HOTEL GUNUNG EMAS
20, Jalan Besar,
18300 Gua Musang, Kelantan.
Tel : 019 - 522 1958
Room : 18
Rates : RM 15 - RM 45
Facilities :
 • Water Heater
 • Tv
 • Air Cond


:: HOTEL GUA MUSANG
Lot 1985 & 1986, Bandar Baru Gua Musang,
18300 Gua Musang, Kelantan.
Tel : 09 - 912 2121
Fax : 09 - 912 2121
Room : 23
Rates : RM 60 - RM 100
Facilities :
 • Water Heater
 • Tv
 • Telephone
 • Air Cond

TANAH MERAH
:: E'MAGE PARK INN
Lot 7122-7125, KM 2, Jalan Jedok,
17500 Tanah Merah, Kelantan.
Tel : 09 - 950 2323
Fax : 09 - 950 2320
Room : 32
Rates : RM 60 - RM 120
Facilities :
 • Air Cond
 • Tv
 • ASTRO Tv
 • Refrigerator
 • Conference Hall
 • Large Lobby
 • Parking Lot
 • Self Driving Car Rent
 • Restaurant
 • Beatifull Saloon
 • Near To The Town


:: MOTEL SRI CHALET
Siar Ria Indah Sdn. Bhd, Taman Tasek Sri,
17500 Tanah Merah, Kelantan.
Tel : 09 - 955 6626
Fax : 09 - 955 6300
Room : 26
Rates : RM 45 - RM 115
Facilities :
 • Air Cond
 • Tv
 • Shower
 • Parking Lot
 • Restaurant

sumber dari kelantan tourism

Isnin, 5 Julai 2010

Resort Di Kelantan


KOTA BHARU
1.CHALET PAK MUDA HUSSIN
Jalan Perdana Resort, Pantai Cahaya Bulan,
15350 Kota Bharu, Kelantan.
Tel : 09 - 773 5368 & 09 - 773 3242
Room : 6
Rates : RM 40 - RM 60
Facilities :

* Water Heater
* Tv
* Air Cond

2. HOME BEACH VILLAGE
Zaida Gemilang Management Sdn Bhd, Pantai Cahaya Bulan,
15710 Kota Bharu, Kelantan
Tel : 09 - 773 4993
Fax : 09 - 774 1006
Room : 50
Rates : RM 50 - RM 80
Facilities :

* Air-cond
* Tv
* Shower
* Restaurant
* Conference/Function Room

3. PASIR BELANDA RESORT & TRAVEL
Kampung Banggol, Jalan PCB,
15350 Kota Bharu, Kelantan.
Tel : 09 - 747 7046
Fax : 09 - 747 7046
Website : www.kampungstay.com
Room : 6
Rates : RM 130 - RM 190
Facilities :

* Chalet
* Water Heater
* Tv
* Internet Wifi
* Air Cond
* Laundry
* Fishing Port
* On-Request Meal
* Barbeque Port
* Bicycle/Boat/Car For Rent
* Cooking/Wau/Batik Workshop
* Taxi Services
* Ticket Agent To Perhentian Island
* Travel Agency
* Parking Lot
* Monkey's Plucking Coconut Demonstration


4.NOOR CHALET
Lot 57, Jalan Perdana Resort,
15350 Kota Bharu, Kelantan.
Tel : 09 - 773 3384
Room : 4
Rates : RM 60
Facilities :

* Chalet
* Fan
* Bed
* Barbeque Stuff
* Table

5. PCB RESORT
Kelantan Development Resources Sdn Bhd, Jalan Pantai Cahaya Bulan,
15350 Kota Bharu, Kelantan.
Tel : 09 - 774 4040 & 09 - 774 2020
Fax : 09 - 773 2676
Website : www.pcbresort.com.my
Room : 92
Rates : RM 79 - RM 330
Facilities :

* Water Heater
* Tv
* Telephone
* Internet
* Swimming Pool
* Conference Hall
* Air Cond
* Laundry


6. PERDANA RESORT
P.O Box 121, Jalan Kuala Pa' Amat, Pantai Cahaya Bulan,
15710 Kota Bharu, Kelantan
Tel : 09 - 774 4000
Fax : 09 - 774 4980
Website : www.perdanaresort.com.my
Room : 117
Rates : RM 109 - RM 149
Facilities :

* Water Heater
* Radio
* Tv
* Telephone
* Fax Machine
* Internet
* Conference Hall
* Air Cond
* Laundry
* Restaurant/Corner/Cafe/Mini-bar
* Private Balcony
* Tea/Coffee Maker
* Hot Cold Running Water
* In-house Video
* Bath Tube
* Parking Lot
* Courier Services
* Musalla
* Daily Newspaper
* Swimming Pool
* Safe Deposit Box
* 24-hour Security
* Traditional Environment

BACHOK
1. IRAMA BEACH RESORT
Lot 1104, Jalan Nipah, Kg. Belongen Nipah,
16300 Bachok, Kelantan.
Tel : 09 - 778 3011
Fax : 09 - 765 5768
Room : 41
Rates : RM 80 - RM 150
Facilities :

* Tv
* Conference Hall
* Air Cond
* PA System
* Canteen
* Computer Room
* Swimming Pool


2. SRI PANTAI RESORT
No. 240, Kg. Kuala Rekang, Melawi,
16310 Bachok, Kelantan
Tel : 09 - 778 9582 & 012 - 952 1795
Fax : 09 - 778 9582
Room : 29
Rates : RM 30 - RM 80
Facilities :

* Barbeque Port For Family Day
* Catering
* Motivation Camp
* Cooking Stuff For Rent
* Conference/Function Room
* Open Hall
* Traditional Massage


3. REDZWAN'S BEACH RESORT
Kg. Kuala Rekang, Melawi,
16310 Bachok, Kelantan.
Tel : 09 - 753 1175, 012 - 962 3385, 019 - 740 3285 & 019 - 943 5309
Room : 18
Rates : RM 60 - RM 65
Facilities :

* Air Cond
* Fan
* Hall
* Food Catering
* Conference/Function Room
* Open Hall
* Traditional Massage


4. SUDARA BEACH RESORT
Lot 128, Mukim Telong, Jalan Tok Bali,
16300 Bachok, Kelantan.
Tel : 09 - 753 3544, 09 - 744 7020 & 012 - 320 0009
Room : 50
Rates : RM 100 - RM 145
Facilities :

* Air Cond
* Coffee Maker
* Tv
* Water Heater
* Shower
* Restaurant
* Volleyball Field
* Banquet Hall
* Mosque
* Telematch Field
* Swimming Pool
* Open Air


5. TANJUNG CHAP BEACH RESORT
Lot Dp 347, Jalan Kolam Air, Kampung Pantai Chap,
16300 Bachok, Kelantan.
Tel : 019 - 910 3105 & 012 - 958 6818
Room : 5
Rates : RM 130 - RM 140
Facilities :

* Water Heater
* Tv
* Swimming Pool
* Conference Room
* Air Cond
* Surau
* Near To The Town
* Camp Site


6. VILLA DANIALLA BEACH RESORT
Lot 385, Kandis, Jalan Tok Bali,
16310 Bachok, Kelantan.
Tel : 09 - 778 7878
Fax : 09 - 778 7877
Room : 59
Rates : RM 265 - RM 1200
Facilities :

* Lcd Tv
* Individual Control Astro Channel
* Aircond
* Mini Bar
* Hot Shower
* Steam Bath
* Bath Tub
* Beach Sport Facility
* Karaoke (Upon Request)
* Parking Lot
* Ala Carte Restaurant
* Swimming Pool
* Internet Wifi

PASIR PUTEH
1 D'BALI RIVERINE RESORT
Lot 1193, Terusan Semerak, Cherang Ruku,
16700 Pasir Puteh, Kelantan.
Tel : 09 - 778 0005
Fax : 09 - 778 0004
Room : 40
Rates : RM 100 - RM 120
Facilities :

* Water Heater
* Tv
* Telephone
* Fax Machine
* Restaurant
* Conference Hall
* Air Cond
* Surau
* Parking Lot


*Lihat Senarai Hotel di Kelantan
center>